58% ПОПУСТ на консултација со Атлас специјалист, преглед за положбата на атласот, масажа на цело тело со акцент на првиот вратен пршлен-атласот во вредност од 1800 по цена од 750 денари.

-58%

 
Цена
1800.00 
 750.00ден.
Кол:  

Важи до: 30-07-2024

За компанијата:

Атлас Релакс ДОО
Атлас центар

 Напомена:


-Купонот може да се искористи веднаш по купувањето
-Задолжително е закажување на прегледот по купување на услугата.
-При посета на ординацијата, со себе мора да го понесете ваучерот добиен при купување на понудата
-Дополнителни информации побарајте на
+389 78 291-127 +389 (0) 2 2044 344
 

 

Почитувани, по купувањето на услугата во Вашиот купон ќе ги добиете сите дополнителни информации (телефон, меил, лице и сл) за контакт со продавачот на услугата. Доколку е потребно контактирајте ја нашата служба за Грижа на корисници.

„ ПРАВИЛНОТО ПОЗИЦИОНИРАЊЕ НА ПРВИОТ ВРАТЕН ПРЕШЛЕН АТЛАС РЕШЕНИЕ ЗА МНОГУ ТЕГОБИ И БОЛЕСТИ КОИ ДЕНЕС ГИ ИМАМЕ“

Дали знате дека кај повеќе од 95% од луѓето утврдено е дека имаат повеќе или помалку ротиран прв вратен прешлен, т.н. - атлас ? За враќање на атласот во природна положба потребен е само еден третман.

Атласот е прв вратен прешлен на кој лежи черепот. Името го добил по митолошкиот бог Атлас кој бил принуден цела вечност на својот грб да ја носи земјината топка и поради тоа имал многу проблеми. Атласот ни овозможува да ја движиме главата напред,  назад и да климнеме потврдно со неа. Кога ја вртиме главата лево или десно, атласот се врти на вториот прешлен- аксис, и ни овозможува помеѓу останато, одречно да ја движиме главата. Во однос на черепот атласот понекогаш може да се најде во понеповолна положба со лесно придвижување или вртење околу својата оска. Неправилна положба на атласот доведува до голем број на тегоби кои ги мачат луѓето во текот на целиот живот и тоа: главоболки, вртоглавици, мигрени, болки во вратот и грбот, ограничена подвижност на вратот, несоница….

Враќање на атласот во природната положба, што се постигнува со само еден третман, овозможува подобрување во 4 аспекти и тоа васкуларен (циркулаторен), остеоген (коскен), миоген (мускулен) и невроген (нервен) со што доаѓа до ублажување и целосно престанување на болките. Од досегашното искуство од луѓето кои го наместиле атласот, голем ефект се покажал кај следниве болести и тегоби:

 •   Главоболка
 •   Вртоглавица
 •   Мигрена
 •   Аритмија
 •   Замор
 •   Слаба циркулација
 •   Проблеми со видот
 •   Тинитус или зуење во ушите
 •   Цервикален болен синдром (болки во вратот; болка, трнење и слабост во рацете)
 •   Лумбален болен синдром (болки во долниот дел од кичмата; болка, трпнење и слабост во нозете)
 •   Сколиоза
 •   Дискус хернија
 •   Аритмија и проблеми со дишењето
 •   Пореметувања во спиењето, нерасположение, намалено внимание и концентрација и
 •   Замор и недостаток на работна енергија
 •   Квалитетот на животот се подобрува и кај други здравствени проблеми како што се:
 •   Мултиплекс склероза
 •   Паркинсова болест, итн...

Доколку атласот не се наоѓа во правилна положба, доаѓа до стврднување на  горната вратна мускулатура. Поради тоа што мускулите се тетиви кои го спојуваат черепот со атласот, кога се истегнати и напнати, водат кон тоа атласот да биде постојано искривен. Погрешната положба на атласот може да предизвика низа тешки и болни проблеми кои се влошуваат со текот на време.

Низ внатрешноста на атласот поминуваат голем број вени и артерии кои овозможуваат проток на крвта до мозокот. Тука спаѓа и вертебралната артерија која поминува низ страничните продолжетоци на сите вратни прешлени, вклучувајќи го и атласот. Пред атласот поминува уште една важна артерија, каротис интерна, која влегува во черепот. Доколку атласот е лесно поместен може да предизвика прекумерно истегнување на вертебралната артерија со што се намалува протокот на крвта до малиот мозок. Од друга страна, атласот може  да дојде во таква позиција да врши притисок на артеријата каротис интерна и притоа доаѓа до намален проток на крвта до мозокот. 

Погрешната положба на атласот предизвикува низа проблеми кои често се повторуват тргнувајќи од главоболки, односно мигрени, од болки во вратот до вкочанет врат, од болки во рамењата до трнење на екстремитетите, како и болки во грбот. Погрешната положба на атласот не влијае само на циркулацијата на крвта, туку и на нервниот систем. Непосредно пред атласот поминува нервот вагус, кој е еден од најважните и најразгранети нерви од вегетативниот нервен систем и е задолжен за бројни функции во нашето тело.

Една од главните функции на нервот вагус е да го потикне создавањето на желудечната киселина и да управува со работата на цревата. Доколку атласот врши притисок на овој нерв, се јавуват бројни проблеми: вртоглавица, мачнина, губење рамнотежа, ненадејна несвестица, бледило или црвенило на лицето, прекумерно потење, подригнување, гастритис, затвор и т.н. синдром на раздразливо црево. Нервот вагус ги регулира и отчукувањата на срцето, па  дисфункцијата на овој нерв е една од причините за тахикардија, односно забрзана работа на срцето, но и за појава на низок или висок притисок.

 Покрај сето ова, погрешната положба на атласот предизвикува и нерамномерна распределба на тежината на главата врз рбетниот столб. Обидот на телото да го компензира овој проблем предизикува проблем со рамнотежата што пак влијае врз целиот коскено мускулен зглобен систем. Ова значи фунционална сколиоза, разлика во височината на рамењата и колковите, нееднаква должина на нозете со многу негативни последици кои притоа можат да настанат. Трајната нерамнотежа предизвикува преоптоварување на некои мускули при што тие се истегнуваат и вршат притисок на нервите и на крвните садови. Понекогаш болките во колената, колковите и нозете се всушност резултат на погрешната положба на атласот, а за тоа не сме ни свесни.

До неодамна не беше познато дека погрешната положба на атласот е причина за многу тегоби и болести. Поради тоа, пациентот често беше принуден со години да трпи сериозни потешкотии без да ја знае причината на проблемите. Погрешната положба на атласот може да се види на рентгенска томографија или на магнетна резонанца. Направена е повеќегодишна студија во Германија која докажала дека кај над 90% од луѓето била констатирана ротација на атласот во помал или поголем обем. Пациентите тешко можат објективно да ја проценат положбата на сопствениот атлас. Важно е да се разбере дека корекцијата на атласот не  бара никаква дијагноза и постоење на симптоми на болест. Положбата на атласот може и треба да се корегира превентивно, бидејќи се работи за само еден безопасен третман после кој човекот доживотно има многу придобивки за своето општо здравје. Целта на корекцијата на атласот е да се врати телото во оптимално-функционална состојба, со враќање на атласот во неговата природна положба.

Сега веќе и во Македонија постои Атлас Центар каде со посебна патентирана швајцарска метода се врши враќање на првиот вратен пршлен во својата природно анатомска положба. Со оваа метода не се врши само привремено ублажување на симптомите и болките, туку трајно се отклонува причинителот за многуте проблеми кај луѓето. Докторот, атлас специјалист, пред репозиција на атласот прави одредени мерења, како би го одредил степенот на ротацијата на атласот.

Тоа подразбира:   (времетраење од 30 мин.)

Консултативен разговор со доктор - атлас специјалист

Преглед и проверка со тестови и вежби на положбата на првиот вратен прешлен Атласот

Релакс масажа на телото со акцент на вратот и 'рбетот 

 Мерење должина на нозете

 Одредување состојбата на ‘рбетот

 Утврдување позицијата на атласот

 Мерење на движењето на главата и вратот

По  утврдувањето на позицијата на атласот и степенот на ротација, се пристапува кон  припрема на вратните мускули со инфрацрвен извор на топлина, и со специјален вибрационен масажер се прават фини и дозирани вибрации заради опуштање на вратните мускули.
По опуштањето на вратните мускули, докторот атлас специјалист со посебен апарат делува на одредена група мускули на вратот, и со тоа му овозможува на атласот да се врати во својата природна положба. Атласот се мести еднаш во животот. Тој останува трајно во својата природна положба и по третманот. Во понудата не е вклучено местењето на атласот со посебен патентиран Швајцарски апарат, 
само консултација со Атлас специјалист, преглед и одредување на формата на атласот, масажа со акцент на првиот вратен пршлен, и можност да го купите третманот  за местење на атласот, кој се мести еднаш во животот, по цена од 9000 денари. 

 

Локација на ординација: